De wijk Almere Overgooi moet voor Almere een paradepaardje gaan worden waar hoogwaardige architectuur en bosstroken een bijzonder woongebied vormgeven.  Met het ontwerp van de woning en de tuin is getracht deze kenmerken te versterken. De woning staat niet als een los element op de kavel maar is hiermee volledig versmolten. Door het vergroten van de door de gemeente al aangeplantte bosrand worden plekken in de tuin bepaald met meer of minder privacy.

Het ‘woonhuis’ met woonkamer en keuken ligt op een heuvel en maakt daardoor een prachtig uitzicht over de kavel en achtergelegen bos mogelijk. De entree bevindt zich in het hart van de woning en wordt te voet bereikt via een ‘oprijlaan’ die bestaat uit grote treden. De auto staat uit het zicht onder het huis.
Het opgetilde woonhuis maakt ruimte voor een ‘slaaphuis’ onder de woning en verzonken in de tuin. Aan de slaapkamers liggen verdiepte open plekken in het bos waardoor de privacy hier gewaarborgd is. Het dak van het slaaphuis kan dienst doen als terras, groendak, zwembad of meer en vormt een ordenend element in de tuin. In het verlaagde gedeelte van de woning zijn tevens alle opslag, techniek en ruime berging opgenomen die op die manier niet het beeld vande woning bepalen en aansluiten op de parkeerplaats van de auto.

Door een uitgekiende installatie heeft het huis geen energie van buiten nodig, een zogenaamd
energie neutraal  huis. De installaties zijn daarbij onderdeel van de architectuur: geïntegreerde pv-panelen (t.b.v. electra) in het zinken dak en heatpipes (zonneboiler) als afdak boven en naast de entree. Een pelletkachel zorgt in combinatie met de zonneboiler dat er geen extra energie nodig is. Het regenwater wordt opgevangen in een grote ondergrondse tank en wordt gebruikt voor diverse doeleinden.

  • concept kavel 60 almere overgooi nieuwe landhuis

  • concept 2 kavel 60 almere overgooi nieuwe landhuis

  • Perspectief villa schets

  • Perspectief kavel 60 overgooi entree

  • Perspectief kavel 60 overgooi entree zonnecellen

  • perspectief overgooi tuinzijde

  • begane grond

  • 1e verdieping

  • 2e verdieping

  • overgooi kavel noord west

  • overgooi kavel pv panelen

  • overgooi zuid oost

  • schetsontwerp tuin poelman reesink

Project:

Vrijstaande villa

Plan:

Almere Overgooi

Uitvoering:

Bouwbedrijf Steenbeek

Almere

Ontwerp was ‘ spot on’ en heel bijzonder en ‘ buiten de gebaande paden’. Gedurende bouw traject veel aandacht voor details, en verdere (aangepaste) uitwerking. Veel en positief contact geweest, geen vraag = factuur mentaliteit!

Guus en Monique

Winnaar derde prijs Green Award