Deze woning is de poortwoning-special in het plan Cronenburgh. De poort is vertaald in een transparante entreehal die doorzicht geeft naar de achterliggende tuin. Door de verbinding van de entreegevel met die van de bovenliggende woonkamer/keuken wordt de ‘poort’ een beeldbepalend en structurerend element in de woning. Ook in het interieur van de woning is de poort herkenbaar en bepalend; in een open trappenhuis is de volledige hoogte van de woning te ervaren en ontstaan meerdere ruimtelijke relaties tussen de verschillende verdiepingen.

De wens van de opdrachtgever om op de verdieping te wonen heeft geresulteerd in een woonkamer en keuken die via een aantal in hoogte verlopende terrassen verbonden is met het zonterras op de achterzijde van de kavel. De vormgeving van de tuin is een onlosmakelijk geheel geworden met de vormgeving van de woning. Door uitsnedes uit het woningvolume wordt de plasticiteit van de poortwoning benadrukt en ontstaat er tevens een op de ochtendzon gelegen terras grenzend aan de keuken/eetkamer.

  • Kavel 143 Cronenburgh Loenen concept

  • 143_0

  • 143_1

  • 143_2

  • gevel bouwbord poortwoning special

  • Kavel 143 Cronenburgh Loenen doorsnede 2

  • Kavel 143 Cronenburgh poortwoning special interieur begane grond

  • Kavel 143 Cronenburgh Loenen interieur 1e verdieping

  • Kavel 143 Cronenburgh Loenen interieur 2e verdieping

  • poortwoning kavel loenen special parkzijde

  • vogelvlucht architect kavel special tuin terrassen

  • vogelvlucht architect kavel special

Project:

Poortwoning

Plan:

Cronenburgh, Loenen aan de Vecht

Uitvoering:

ATB aannemingsbedrijf B.V.

Loenen aan de Vecht

De deur in ons Vreelands huis valt dicht achter de rug van Jules Zwijsen.
Sandy en ik kijken elkaar aan en zeggen praktisch gelijk; “nou daar zijn we nu wel uit”!
Jules had net met zijn kenmerkende schetsjes uitgelegd wat volgens hem ons huis moest worden.
Van de drie dingen die we zeker wisten die er absoluut moesten zitten, had hij er slechts twee verwerkt en toch waren we helemaal blij, verrast en had Jules Sandy en mij via een paar “simpele schetsjes” ons nieuwe spannende huis laten zien.
De andere architecten werden dus gelijk afgeschreven, ondanks hun vaak prachtige full color tot in details uitgewerkte presentaties.
 
Van de eerste keuze voor Jules, hebben we nooit spijt gehad.
Naast dat Jules zeer creatief is, weet hij ook onbewuste en onuitgesproken verlangens te vangen in een prachtig ontwerp, wat ook helemaal niet anders had kunnen zijn. 

Naast creatief is Jules ook zakelijk, wat voor een architect een extra bijkomstigheid is, indien hij ook de bouw begeleiding doet.
Het enige wat wij minder prettig vonden is dat het project op een gegeven moment voorbij was, het huis stond en werd afgeleverd. Wij zijn inmiddels weer op zoek naar een nieuw project. De grond is nog niet gevonden, de architect echter wel! 

Marc en Sandy