Voor een jonge familie hebben we een voorstel gemaakt voor een aanbouw bij een woning in Vreeland die als rijksmonument aangegeven staat. Een opgave waarbij er dus extra zorgvuldig om gegaan moet worden met de bestaande woning. De woning ligt op een prachtige locatie waarbij de tuin uitkijkt over de Vecht.

Er is voor gekozen om in de architectuur een duidelijk contrast te maken: het aanzicht van de aanbouw  bestaat vrijwel volledig uit glas: ranke aluminium kozijnen van maaiveld tot dakrand. Tussen aanbouw en bestaande woning wordt een strook glas in het dak gemaakt. Hierdoor valt er daglicht in de woning maar daarnaast in dit geval nog belangrijker: de bestaande achtergevel wordt aangelicht door daglicht waardoor de structuur zichtbaar blijft en er een prachtige gelaagdheid ontstaat tussen het glazen scherm van de aanbouw en de monumentale woning.

Ook binnen levert het zoveel mogelijk handhaven van de achtergevel kwaliteit op: er ontstaat een verbinding tussen woning en aanbouw door de keuken en er ontstaat op een vanzelfsprekende manier plek voor een ruimte eettafel. De voormalige keuken wordt een prachtige leefplek in relatie tot de keuken en de woonkamer aan de voorzijde blijft in takt.

In de tuin wordt een extra buitenberging gerealiseerd om het bestaande theehuis dat grenst aan de Vecht te ontzien.

Project:

Aanbouw monument

Locatie:

Vreeland