Door de nieuwe regelgeving omtrent vergunningsvrij bouwen is het nu makkelijker om zonder invloed van gemeente of bestemmingsplan de woning uit te breiden. Zo ook bij de jaren 30 woning in Bilthoven; eigenlijk te klein om in te blijven wonen maar toch mooi genoeg om te zoeken naar oplossingen. Het gemaakte voorstel maakt handig gebruik van de mogelijkheden van vergunningsvrij bouwen aangezien het bestemmingsplan op deze plek weinig ruimte geeft.

Door niet alleen de achterzijde te bebouwen maar ook het ‘verloren’ gedeelte naast de woning ontstaat er een prachtige ruimte binnen. Met name de lange gang bij de entree is versterkt door het verlengen hiervan en toevoegen van strategische daklichten. Door een aantal schuifdeuren is het mogelijk de woning op diverse manieren in te delen waardoor er een gewenste schakering kan ontstaan in privacy, openheid, ruimte, licht en zichtlijnen. Opdrachtgever en bewoner John is beroepsmatig met fijn timmerwerk bezig, dus de uitvoering ervan is in eigen beheer gedaan. Oog voor detail en combinaties van kleuren en materialen hebben geresulteerd in een rustig en modern vormgegeven geheel.

Project:

Verbouw en aanbouw jaren dertig woning

Locatie:

Bilthoven

Uitvoering:

Bouwbedrijf Goorhuis B.V.

Uitvoering interieur en keuken:

Sprekend hout

Bilthoven

Een nieuwe fase

Na ruim 12 jaar met plezier in onze huidige jaren-30 woning te hebben gewoond, was het huis aan een nieuwe fase toe. Enerzijds waren er in de loop der tijd nieuwe behoeften ontstaan door de komst van opgroeiende kinderen en een ander gebruik van de woning met betrekking tot woon-werk, anderzijds was onze smaak ontwikkeld naar een meer moderne en strakke inrichting. Dit vroeg om een rigoureuze aanpak.

Na het opstellen van een lange lijst met wensen en eisen gingen we op zoek naar een geschikte architect. Op basis van eerste contacten en portfolio ontstond een lijst van vijf architecten welke we door middel van een uitgebreider gesprek leerden kennen. Uiteindelijk viel de keuze op Jules. Zijn geloof in eigen kunnen en de durf om te investeren door middel van het vrijblijvende schetsontwerp sprak ons aan. In zijn portfolio viel zijn ‘handschrift’ op in de wijze waarin hij moderne ruimten creëert. Mede doorslaggevend was zijn creatieve wijze van het gebruik van de mogelijkheden binnen vergunningsvrij bouwen.

Het schetsontwerp van Jules was een schot in de roos. Hieruit bleek dat veel van onze wensen en eisen samen kwamen in een prachtige lay-out. Met name de wens voor flexibiliteit in kleine en grote ruimten en het gebruik van schuifdeuren hierbij loste hij prachtig op door middel van het verlengen van de gang als een corridor tussen het oude gedeelte en de nieuwe uitbouw. Goed luisterend naar onze wensen wist Jules volop licht het huis in te brengen en alle mogelijkheden van het perceel te benutten.

In de uitvoering van het project kwam een unieke samenwerking tot stand tussen Jules en ons. Als meubelontwerper en interieurbouwer kon ik volop mijn ei kwijt. Het schetsontwerp als uitgangspunt, samen met een vruchtbare dialoog met Jules, bracht het plan tot leven. Hierdoor ontstond een mooie balans tussen architectuur en interieur. Door de inbreng van Jules van een aannemer met de juiste prijs/kwaliteit en snelle doorpak naar detailontwerp en realisatie, kon het project in korte tijdspanne worden opgeleverd.

Terugkijkend zijn we zeer tevreden deze stap gezet te hebben. Met als resultaat een schitterende woning – klaar voor de komende decennia – en een vruchtbare samenwerking met Jules welke naar meer smaakt.

John en fleur