De epc (energie prestatie coëfficiënt) voor nieuwbouw woningen wordt vanaf 1 januari 2015 wederom aangescherpt. Alle aanvragen voor de omgevingsvergunning moeten dan vergezeld zijn van een epc berekeningen waarbij de uitkomst niet boven de 0,4 mag liggen. Op het moment is dat 0,6. Dat lijkt een klein verschil, is het echter in de praktijk niet. Voor vrijstaande woningen komt dit neer op een extra investering van circa €25.000,- in betere isolatie en meer uitgebreide installaties.
Naast de aangescherpte epc-eisen worden ook de minimale isolatiewaarden (Rc-waarde) aangescherpt: deze waarden moeten voor de vloer, gevels en dak nu minimaal 3,5m2.K/W zijn en worden nu: vloer blijft 3,5m2.K/W, buitengevels worden 4,5m2.K/W en de daken 6,0m2.K/W
Doel van deze aanscherping is om op termijn (2020) naar een epc van 0 te gaan: de woning moet dan dus energieneutraal zijn. Dit is een verplichting vanuit de Europese wetgeving en geldt dus voor alle landen.
Overigens zijn ook de epc eisen voor de overige gebouwfuncties (kantoor/hotel/winkel e.d.) behoorlijk aangescherpt.
Op zich allemaal natuurlijk een goede zaak, de praktijk leert echter dat de kennis voor goed geïntegreerde systemen bij installateurs nog niet echt aanwezig is. Zeker door de aanscherping is het per woning van nog groter belang om een zinnige keuze te maken, gebaseerd op een daadwerkelijk rendement van een investering. Beter isoleren, driedubbel glas, meer pv-panelen, toch een warmtepomp?
En is het als overheid niet zinniger om je te richten op de bestaande woningvoorraad waarbij er soms helemaal geen isolatie aanwezig is….?!?