Nominatie Green Award villa Almere Overgooi

Kunnen architecten eigenlijk wel met duurzame oplossingen omgaan? Ja? Vakblad Warmtepompen daagt architecten uit om te laten zien dat ze wel degelijk duurzaam kunnen ontwerpen. Tijdens de ontwerpwedstrijd voor architecten Green Awards kunnen architecten zich de prijs van groenste architect proberen aan te meten. De uitdaging: maak een (al dan niet geheel uitgevoerd) ontwerp van…

Hoogstepunt woningen Rieteiland Oost IJburg

Vrijwel gelijktijdig hebben de twee woningen in aanbouw op het Rieteiland Oost te IJburg Amsterdam het hoogstepunt bereikt. De twee woningen zijn compleet verschillend qua bouwsysteem; 1 woning traditioneel door middel van kalkzandsteen dragende wanden en betonvloeren (aannemer Goorhuis uit Kootwijkerbroek) en de andere woning door middel van massieve verlijmde vurenhouten wanden en vloeren (aannemer…

Verbouw boerderij als voorbeeldproject bij Gelders Bouwmeesterschap

Verbouw boerderij Laag Keppel gepubliceerd als voorbeeldproject op Gelders Bouwmeesterschap

Over de site “Gelders Bouwmeesterschap“:
Gelders Bouwmeesterschap is een gezamenlijke zoektocht met als doel de ruimtelijke kwaliteit van Gelderland te vergroten. Deze website is bedoeld om bij ruimtelijke ontwikkelingen te inspireren en te stimuleren ter bevordering van de ruimtelijke kwaliteit. Hiervoor is een dialoog nodig over wat die Gelderse kwaliteiten zijn. Wij willen dit bereiken samen met bewoners, belangenorganisaties, overheden en professionals; het gedeeld Gelders Bouwmeesterschap. Daarom is deze site interactief opgezet. Het nodigt uit tot discussie en reflectie, en inspireert met artikelen en voorbeelden.

In dit kader is de verbouw van de boerderij in Laag Keppel gepubliceerd ter inspiratie. Een belangrijk onderdeel bij de aanpassing en nieuwbouw was het behoud van de kenmerkende hallenboerderij.

Bekijk hier de publicatie.
[gallery columns="4"]

Meer informatie over de woning…

Heatpipes en pv-panelen

Integratie van pv-panelen en zonnecollectoren

Bij het ontwerp van de woning van de familie Stoelinga was een belangrijk vraagstuk de integratie van ca 30m2 pv-panelen en zonnecollectoren. De voordehand liggende plek daarvoor is namelijk de voorgevel (zuidzijde). Het strenge welstandsregime van Almere Overgooi verbood echter toepassing van panelen aan de voorzijde.

Er is daarom gezocht naar een oplossing waarbij de panelen niet als toevoeging werken maar juist opgenomen zijn in het totale beeld van de woning. Dit is op twee manieren opgelost:
1: De bovenzijde van de pv-panelen met een opbrengst van ca 3500W ligt gelijk aan de bovenzijde van het zinken roevendak en de tussenliggende dakramen en is daardoor integraal onderdeel van het beeld van de woning.
2: de zonnecollectoren zijn uitgevoerd als heatpipes die boven het metselwerk en de entree als technische luifels opgehangen zijn. Met name boven de voordeur ontstaat een prachtige ‘confrontatie’ met deze duurzame manier van energieopwekking.

Deze oplossingen hebben ervoor gezorgd dat de welstandscommissie uitermate enthousiast was over integratie van de energieopwekking en dus toch toestemming gaf om de voorgevel te voorzien van de panelen.

Op het moment zijn alle panelen geinstalleerd en op een paar kleine details na gereed voor gebruik.
In combinatie met een pelletkachel, ter ondersteuning van de cv-installatie, en een regenwateropvang ten behoeve van toiletten, tuin en wasmachine is de woning bijna zelfvoorzienend.

[gallery columns="4" orderby="rand"]

Meer informatie over de woning.

Vandaag in NRC Lux een artikel over Cronenburgh en Jules Zwijsen

Artikel over Jules Zwijsen en Cronenburgh in NRC Lux

In de nieuwe LUX wonen van het NRC vandaag een verhaal van Bernard Hulsman over de start van het eigen architectenbureau in de wijk Cronenburgh te Loenen aan de Vecht. Tevens komt opdrachtgever Sandy Witteveen aan woord over het ontwerpproces en de poortwoning.

Een stukje uit de tekst:
„En ik wilde beslist geen schuine lijnen in de plattegrond”, zegt Sandy Witteveen. „Ik ben allergisch voor schuine lijnen, zei ik tegen Jules. ”Toch kwam Zwijsen uiteindelijk met een ontwerp met tal van schuine lijnen. „Maar hij wist ons ervan te overtuigen dat dat door de uitzonderlijke vorm van de kavel het beste was.
En zo wonen we nu heel tevreden in een huis vol schuine lijnen”, zegt Witteveen lachend.

Lees hier het artikel.