Verbouw boerderij als voorbeeldproject bij Gelders Bouwmeesterschap

Verbouw boerderij Laag Keppel gepubliceerd als voorbeeldproject op Gelders Bouwmeesterschap

Over de site “Gelders Bouwmeesterschap“:
Gelders Bouwmeesterschap is een gezamenlijke zoektocht met als doel de ruimtelijke kwaliteit van Gelderland te vergroten. Deze website is bedoeld om bij ruimtelijke ontwikkelingen te inspireren en te stimuleren ter bevordering van de ruimtelijke kwaliteit. Hiervoor is een dialoog nodig over wat die Gelderse kwaliteiten zijn. Wij willen dit bereiken samen met bewoners, belangenorganisaties, overheden en professionals; het gedeeld Gelders Bouwmeesterschap. Daarom is deze site interactief opgezet. Het nodigt uit tot discussie en reflectie, en inspireert met artikelen en voorbeelden.

In dit kader is de verbouw van de boerderij in Laag Keppel gepubliceerd ter inspiratie. Een belangrijk onderdeel bij de aanpassing en nieuwbouw was het behoud van de kenmerkende hallenboerderij.

Bekijk hier de publicatie.
[gallery columns="4"]

Meer informatie over de woning…

Heatpipes en pv-panelen

Integratie van pv-panelen en zonnecollectoren

Bij het ontwerp van de woning van de familie Stoelinga was een belangrijk vraagstuk de integratie van ca 30m2 pv-panelen en zonnecollectoren. De voordehand liggende plek daarvoor is namelijk de voorgevel (zuidzijde). Het strenge welstandsregime van Almere Overgooi verbood echter toepassing van panelen aan de voorzijde.

Er is daarom gezocht naar een oplossing waarbij de panelen niet als toevoeging werken maar juist opgenomen zijn in het totale beeld van de woning. Dit is op twee manieren opgelost:
1: De bovenzijde van de pv-panelen met een opbrengst van ca 3500W ligt gelijk aan de bovenzijde van het zinken roevendak en de tussenliggende dakramen en is daardoor integraal onderdeel van het beeld van de woning.
2: de zonnecollectoren zijn uitgevoerd als heatpipes die boven het metselwerk en de entree als technische luifels opgehangen zijn. Met name boven de voordeur ontstaat een prachtige ‘confrontatie’ met deze duurzame manier van energieopwekking.

Deze oplossingen hebben ervoor gezorgd dat de welstandscommissie uitermate enthousiast was over integratie van de energieopwekking en dus toch toestemming gaf om de voorgevel te voorzien van de panelen.

Op het moment zijn alle panelen geinstalleerd en op een paar kleine details na gereed voor gebruik.
In combinatie met een pelletkachel, ter ondersteuning van de cv-installatie, en een regenwateropvang ten behoeve van toiletten, tuin en wasmachine is de woning bijna zelfvoorzienend.

[gallery columns="4" orderby="rand"]

Meer informatie over de woning.

Vandaag in NRC Lux een artikel over Cronenburgh en Jules Zwijsen

Artikel over Jules Zwijsen en Cronenburgh in NRC Lux

In de nieuwe LUX wonen van het NRC vandaag een verhaal van Bernard Hulsman over de start van het eigen architectenbureau in de wijk Cronenburgh te Loenen aan de Vecht. Tevens komt opdrachtgever Sandy Witteveen aan woord over het ontwerpproces en de poortwoning.

Een stukje uit de tekst:
„En ik wilde beslist geen schuine lijnen in de plattegrond”, zegt Sandy Witteveen. „Ik ben allergisch voor schuine lijnen, zei ik tegen Jules. ”Toch kwam Zwijsen uiteindelijk met een ontwerp met tal van schuine lijnen. „Maar hij wist ons ervan te overtuigen dat dat door de uitzonderlijke vorm van de kavel het beste was.
En zo wonen we nu heel tevreden in een huis vol schuine lijnen”, zegt Witteveen lachend.

Lees hier het artikel.

KLH skelet op de bouw Rieteiland Oost

Start KLH wanden Rieteiland Oost woning Boers

Eindelijk is het zover; vandaag is begonnen met de montage van het houtskelet van de woning van de familie Boers op het Rieteiland Oost te Amsterdam. Op een grote vrachtwagen is vanochtend vanuit Oostenrijk een bouwpakket aangeleverd waarmee de wanden op de begane grond en de verdiepingsvloer gemonteerd kunnen worden. De volgende vrachtwagen met overige wanden en vloeren volgt vrijdag.

Het systeem is opgebouwd uit kruislings verlijmde vurenhouten lagen die hierdoor grote krachten op kunnen nemen en daarnaast vrijwel niet werken. Waar de wanden in het zicht blijven is gekozen voor de “zichtzijde” kwaliteit wat betekent dat hier extra aandacht besteed is aan een zo egaal mogelijke uitstraling van het hout. Producent en leverancier van het bouwsysteem is het Oostenrijkse KLH. Montage gebeurt door de aannemer zelf waarbij een exacte maatvoering van groot belang is om ervoor te zorgen dat de computergezaagde houten platen perfect op elkaar passen. Die exacte maatvoering van de onderliggende betonconstructie en stalen kolommen bleek perfect uitgevoerd.

Vrijdag is het complete skelet van de woning klaar, inclusief voorgeboorde inbouwdozen en leidingen voor de electrische installatie.

Meer foto’s zijn te vinden het in Fotoalbum

Meer informatie over de woning…

Hallenboerderij met moderne aanbouw familie Mast in Kavel&Huis nr 3 2011

De boerderij woning in Laag Keppel van de familie Mast inhet magazine Kavel en Huis
Nu in de winkel te koop de nieuwste uitgave van het magazine Kavel&Huis met hierin het verhaal over de nieuwbouw en verbouw van de bestaande boerderij in het prachtige Gelderse rivierenlandschap bij Laag Keppel.

Een klein stukje uit de tekst (geschreven door Laurens Keff):

Er kwamen veel plannen op tafel die ook zo weer van tafel geveegd werden. Toen kwam architect Jules Zwijsen in beeld. Anouk: ‘We bespraken ons plan en onze wensen en kwamen overeen dat we een maand later zijn voorstel konden bekijken. Dat voorstel werd de basis voor de vorm van het huidige huis.’

Comfort van nieuw, karakter van oud
Vanaf de straat gezien staat er een boerderij. Weliswaar met een moderne entree met gebogen glasvlakken. Maar toch in grote lijnen nog steeds een klassieke boerderij. Maar zodra je het huis meer vanaf de zijkant benadert, zie je dat hier een verrassende combinatie van nieuw en oud is bedacht.

Meer informatie over de woning.