Vereniging VLEK
Een aantal grondeigenaren langs de Emmaweg hebben de handen in elkaar geslagen en de vereniging Vlek opgericht met als doel de bedrijfsmatige activiteiten (kassen, autobedrijf, aannemer, autospuiterij, opslagunits e.d.) te verplaatsen en de verrommeling van de Emmaweg weg te nemen door het ontwikkelen van nieuwe woningen en het open maken van het landschap richting de achterliggende natuur.
Boerenerven
Gebaseerd op de door de gemeente Wijdemeren uitgebrachte Visie Polder Kortenhoef is er gekozen om het bestaande lint met woningen te versterken en achter dat lint een aantal ‘boerenerven’ te realiseren. De boerenerven vormen een natuurlijke en vanzelfsprekende overgang richting het natuurgebied; in samenwerking met Afvalzorg; bezig met plannen voor sanering van de achtergelegen vuilnisbelt uit de jaren zestig en het ontwikkelen van waterwoningen grenzend aan de boerenerven.
Op de erven echter geen boerenbedrijven maar een bijzondere mix van wonen en begeleid wonen: doel is om hier woningen te gaan bouwen die ook daadwerkelijk iets toevoegen aan de woningvraag die er is in de omgeving.
Mix van woningen
Kleinere woningen voor ouderen bijvoorbeeld zodat er meer eengezinswoningen vrij komen die nu bezet blijven door bewoners die graag kleiner willen gaan wonen maar nu geen alternatief hebben. Of kleinere appartementen voor jongeren die de huidige woningen niet kunnen betalen. Of mogelijkheden van begeleid wonen, gezinshuizen of zorgwoningen… Veel mogelijkheden en uit nader onderzoek zal blijken welke woningtypes gewenst en haalbaar zijn.
De boerenerven worden als gezamenlijk terrein ingericht, de woningen hebben alleen de beschikking over een klein terras of balkon direct bij de woning. Het erf kan dan ingericht worden met verschillende gezamenlijke functies zoals moestuin, boomgaard, kassen, speelplekken, vlonders aan het water en gezamenlijke siertuinen.
Mobiliteit
En natuurlijk vraagt een project als dit om een andere kijk op mobiliteit: de druk op infrastructuur, openbare ruimte en klimaat dient zo laag mogelijk te zijn. Doel is om dat mogelijk te maken door het aanbieden van deelmobiliteit: electrische fietsen en electrische auto’s worden beschikbaar gesteld en gedeeld door de bewoners. Het bereik van de electische fiets is zodanig dat deze geschikt zal zijn voor de meeste verplaatsingen richting natuur, winkels en horeca. Mede door de centrale ligging van de Emmaweg dicht bij veel voorzieningen in Kortenhoef en Hilversum en de prachtige omliggende natuur van plassengebied tot heuvelrug.
Woningen met service dus, ook bijvoorbeeld door het aanstellen van jongeren die als ‘huismeester’ aan de slag kunnen om mensen te helpen en het terrein, de tuinen, moestuinen en dergelijke te onderhouden. Of wellicht te combineren met kleine landwinkels waarbij groente en fruit verkocht kan worden aan bewoners en omwonenden.
Een plan dus waarbij de eigenaren niet kiezen voor de makkelijke weg van een paar dure kavels verkopen maar een project willen gaan ontwikkelen dat ook echt iets toevoegt aan de omgeving, natuur en gemeenschap van Kortenhoef!
Projectleider Afvalzorg Erik Kuiper, eigenaar Jan Hermsen en wethouder de Kloet geven tekst en uitleg over de plannen Groenewoud en VLEK Emmaweg:
Met de intentieverklaring spreken beide partijen uit dat zij samen de plannen verder uitwerken. Wethouder Jan-Jaap de Kloet vindt dit een belangrijke ontwikkeling. ‘Hier ligt een kans om de verrommeling aan te pakken, de belt te saneren, natuur en woningbouw te realiseren. Dit geeft een mooie impuls aan het gebied.’
Projectpartners:
- landschapsarchitect: Rob Aben landschapsarchitectuur – https://robaben.com/
- Plan Groenewoud: Afvalzorg – https://www.afvalzorg.nl/projecten/plan-groenewoud/