Villa Almere Overgooi wint derde prijs Green Award 2011

Gisteren was de prijsuitreiking voor de Green Award 2011. De woning van de familie Stoelinga in Almere Overgooi heeft daarbij de derde prijs gewonnen! De beoordeling is als volgt tot standgekomen: De opdracht was een (al dan niet uitgevoerd) ontwerp van een gebouw te maken, waarbij het berekende EPC lager is dan 0,4. Er zijn…

In debat over particulier opdrachtgeverschap

Ten behoeve van het door de BNA te publiceren onderzoek “Hoe bouwt de particuliere opdrachtgever?” is er vandaag een debat geweest over de rol van de architect in deze nieuwe markt. Wat is er verandert, welke gevolgen heeft dit voor de beroepsgroep en hoe ziet de toekomst er uit zijn vragen die spelen en samengevat…

Nominatie Green Award villa Almere Overgooi

Kunnen architecten eigenlijk wel met duurzame oplossingen omgaan? Ja? Vakblad Warmtepompen daagt architecten uit om te laten zien dat ze wel degelijk duurzaam kunnen ontwerpen. Tijdens de ontwerpwedstrijd voor architecten Green Awards kunnen architecten zich de prijs van groenste architect proberen aan te meten. De uitdaging: maak een (al dan niet geheel uitgevoerd) ontwerp van…

Heatpipes en pv-panelen

Integratie van pv-panelen en zonnecollectoren

Bij het ontwerp van de woning van de familie Stoelinga was een belangrijk vraagstuk de integratie van ca 30m2 pv-panelen en zonnecollectoren. De voordehand liggende plek daarvoor is namelijk de voorgevel (zuidzijde). Het strenge welstandsregime van Almere Overgooi verbood echter toepassing van panelen aan de voorzijde.

Er is daarom gezocht naar een oplossing waarbij de panelen niet als toevoeging werken maar juist opgenomen zijn in het totale beeld van de woning. Dit is op twee manieren opgelost:
1: De bovenzijde van de pv-panelen met een opbrengst van ca 3500W ligt gelijk aan de bovenzijde van het zinken roevendak en de tussenliggende dakramen en is daardoor integraal onderdeel van het beeld van de woning.
2: de zonnecollectoren zijn uitgevoerd als heatpipes die boven het metselwerk en de entree als technische luifels opgehangen zijn. Met name boven de voordeur ontstaat een prachtige ‘confrontatie’ met deze duurzame manier van energieopwekking.

Deze oplossingen hebben ervoor gezorgd dat de welstandscommissie uitermate enthousiast was over integratie van de energieopwekking en dus toch toestemming gaf om de voorgevel te voorzien van de panelen.

Op het moment zijn alle panelen geinstalleerd en op een paar kleine details na gereed voor gebruik.
In combinatie met een pelletkachel, ter ondersteuning van de cv-installatie, en een regenwateropvang ten behoeve van toiletten, tuin en wasmachine is de woning bijna zelfvoorzienend.

[gallery columns="4" orderby="rand"]

Meer informatie over de woning.

Woning familie van Seggelen tweemaal in de prijzen

Tijdens de feestelijk afsluiting van het zelfbouwfestival op 22 en 23 april vond tevens de uitreiking van de Zelfbouwprijs (een weekend weg) n.a.v. de Openhuizenroute en de uitreiking Architectuurbijdrage van €5000,- plaats.

De Zelfbouwprijs is gewonnen door de familie van Seggelen en ook zijn zij in aanmerking gekomen voor de architectuurbijdrage!

De architectuurbijdrage Almere Homeruskwartier oost gewonnen door de familie van Seggelen