Steeds vaker wordt overwogen een warmtepomp toe te passen bij de nieuwbouw van de eigen woning. Enerzijds uiteraard om energie te besparen en anderzijds om te kunnen voldoen aan de steeds strenger wordende energie-eisen. Helaas zijn er ook veel verhalen over slecht werkende installaties waarbij duurzaamheid en energiezuinigheid ver te zoeken zijn. Het is dan dus ook uitermate raadzaam om een goed advies in te winnen over de specifieke situatie, rekeninghoudend met wensen, bodemopbouw, locatie, overige installaties en ontwerp van de woning. Onderstaand een aantal vragen aan Ronald Schilt, expert op het gebied van warmtepompen en sinds kort ook ervaringsdeskundige door toepassing van een warmtepomp in zijn eigen woning:
– wanneer is het gebruik van een warmtepomp zinnig?
In principe voor iedere nieuwbouw woning. De energiekosten zijn lager dan die van een HR ketel en met de sterk stijgende gasprijs zal dit in de toekomst dat alleen maar toenemen. De elektriciteitsprijs stijgt ook harder dan de inflatie maar aanzienlijk minder hard dan gas (9 versus 6% per jaar in de achterliggende 15 jaar). Daarnaast is een voordeel dat je ook duurzame koeling hebt, wat absoluut een meerwaarde heeft. Zeker in een versteende omgeving (binnen stad). Tot slot is de afwezigheid van gas veiliger. Daartegenover staat dat het een meerinvestering vraagt van circa € 5.000,- a € 7.500,- per woning. Bestaande bouw ligt minder voor de hand tenzij de verwarming volledig gebeurt met vloerverwarming. Maar ook dan zijn er nog wel wat hobbels die genomen moeten worden.
– welke varianten zijn er?
In hoofdlijnen zijn er twee varianten. Warmtepompen die de warmte betrekken uit de buitenlucht en warmtepompen die de warmte halen uit de grond. Deze laatste heeft energetische en qua inpassing en geluidsproductie de voorkeur maar is wel enkele duizenden euro’s duurder. Als de bodem gebruikt wordt is een verticale bodemwarmtewisselaar het meest voor de handliggende. Een bodemwarmtewisselaar van 100 tot 150 meter diep is voldoende voor een gemiddelde rijtjes woning.
– wat zijn belangrijke aandachtspunten bij de aanleg?
Allereerst dat de bouwfyisiche schil goed wordt ontworpen en uitgevoerd, idem voor de vloerverwarming en het ventilatiesysteem. Tot slot de juiste selectie/dimensionering van de warmtepomp en de bodemwarmtewisselaar. Allemaal niet zo specteculair maar het vraagt nadrukkelijk een integrale benadering en enige kennis van zaken.
– wat is de beste opbouw van installaties in combinatie met een warmtepomp (ventilatie, verwarming)?
Om energiezuinig en comfortabel te wonen is gebalanceerde ventilatie met vloerverwarming/koeling een ideale combinatie.
– Wat zijn de ervaringen met de eigen woning?
Met de eigen woning is het werkelijk fantastisch wonen. Buitengewoon comfortabel. Zowel in de week dat het onder de -10 zat als verleden week toen het tegen de 30 graden aan zat. Het werkt perfect en de energiekosten liggen onder de 50 euro per maand. Dat is voor een vrijstaande woning van 1000 m3 niet verkeerd. Zie voor meer info zie: http://www.uwduurzamewoning.nl/projecten/woning-familie-schilt.