Donderdag 27 september vindt er een debat plaats in Rijssen:
De kwaliteit van ruimtelijke ontwerpen dreigt naar het tweede plan te verschuiven. Iedereen is blij met elk beetje kwantiteit nu de bouw en planontwikkeling stagneren.
Maar op allerlei manieren worden uitwegen gezocht en lichtpuntjes gevonden. Nieuwe planvorming reageert op aanwezige kwaliteiten, betrekt belanghebbenden en organiseert ruimte in de tijd. Het Oversticht en het Architectuurdebat willen enkele inspirerende voorbeelden presenteren. Graag debatteren we met u over de betekenis van ontwerpen en ontwerpers bij de ontwikkeling van nieuwe plannen na het tijdperk van ‘hit-and-run’.
Froukje van de Klundert vertelt een verhaal over het initiatief dat genomen is vanuit One Architecture om de vastgelopen planvorming van de Rivierenbuurt in Deventer weer vlot te trekken.
Ter vervanging van Edzo Bindels houdt Jules Zwijsen een presentatie over het ontwerp van de wijk Cronenburgh te Loenen aan de Vecht door West 8, gecombineerd met de eigen ervaringen in het proces als architect en bewoner.
Cor Geluk laat zien hoe de ondernemende architect een nieuwe rol kan gaan spelen om op die manier mensen te binden en projecten te initieren.
Tevens onderwerp van discussie: de beroepsgroep Architect. In de afgelopen jaren heeft de recessie behoorlijk huisgehouden in de branche: 50% omzetdaling en 45% minder architecten en bouwkundigen werkzaam. Een ongelovelijke kaalslag. Hoe is dit te veranderen en welke rol moet de architect spelen in de toekomst? Meer ondernemer, initiator, bemiddelaar? Een lastig onderwerp, feit is wel dat de tijden verandert zijn en er dus gezocht moet worden naar nieuwe uitdagingen en opgaven.