De kavel is een van de 10 geschakelde herenhuizen die  een eiland vormen van particulier
opdrachtgeverschap in de wijk Lansingh Zuid die  verder bepaald wordt door projectmatige woningbouw.

De wens van de opdrachtgever was een uitstraling van de  woning met als referentiebeeld
een pakhuis. Het pakhuis is als concept gebruikt  voor de woning; er zijn niet bepaalde ruimtes
in de woning die meerdere  functies kunnen krijgen (de lege ruimtes in het pakhuis) en er zijn bepaalde  ruimtes zoals badkamer, berging of slaapkamer (de volle ruimtes in het  pakhuis). Dit  spel tussen open en gesloten ruimtes vindt tevens zijn vertaling  in de gevelopzet; glas bij de onbepaalde ruimtes en metselwerk bij de bepaalde  ruimtes.

De woning heeft een diepte van ruim 12 meter. In het  midden van de woning zijn dan ook een aantal vides geplaatst in de diverse  verdiepingen die aan de bovenzijde afgesloten wordt door een groot dakraam. Op  deze manier dringt niet alleen licht diep de woning in maar onstaat er ook een  prachtige ruimtelijke verbinding tussen de verschillende verdiepingen.

De gemetselde gevel is klassiek van opzet en refereert in  vorm en materiaal naar pakhuizen uit vroegere tijden. De detaillering van de  gevel is echter modern en geeft een extra gelaagdheid aan de gevel. Het  klassieke beeld beschouwd vanaf veraf krijgt daardoor bij benadering van de  woning, door bijvoorbeeld in het metselwerk opgenomen stalen lateien, een  steeds meer eigentijdse verschijning. Door diepe negges in het metselwerk en verspringingen in gevellijnen in combinatie  met de luiken ontstaat er overhoeks gezien een interessante compositie.

Project:

Grachtenpand rijwoning

Plan:

De Lepelaar, Krimpen aan den IJssel

Uitvoering:

Bouw- en aannemingsbedrijf C. Spek