Het bestemmingsplan is voor het bedenken en uitvoeren van nieuwe bouwplannen leidend. Het kan echter voorkomen dat regels in het bestemmingsplan niet heel logisch lijken, meestal doordat ze in de loop van de tijd niet aangepast zijn aan veranderde omstandigheden. Zo ook bij deze woning: het bestemmingsplan biedt ruimte voor het bouwen van een extra woning maar die ruimte wordt beperkt door een goothoogte van 3 meter en nokhoogte van 6 meter gecombineerd met een bouwvlak dat vrij klein is. Daardoor is eigenlijk het bouwen van een beetje ruime woning niet mogelijk en al zeker niet het bouwen van een woning in de lommerrijke omgeving met riante rietgedekte villa’s.
Door het indienen van een vooroverlegplan (VOP) is het mogelijk om tegen geringe kosten bij de gemeente te laten toetsen of een afwijking van het bestemmingsplan mogelijk is: in dit geval hebben we voorgesteld om de goothoogte naar 4 meter te brengen en de nokhoogte naar 9 meter zodat er een ruimer volume gebouwd kan worden dat ook beter past in de omgeving. De gemeente zal dan toetsen om te kijken of het mogelijk is om via een binnenplanse of buitenplanse afwijking op het bestemmingsplan toch medewerking te kunnen verlenen aan de gewenste bouwplannen. Ook de welstand zal dan meekijken om te beoordelen of de plannen passend zijn. In dit geval zijn gemeente en welstand beiden positief dus kunnen we verder met de verdere uitwerking van de woning richting omgevingsvergunning en bouw van de woning.
En daardoor is er dus ook meer waarde gecreƫerd: op het bouwvlak is nu een volwaardige woning te bouwen die goed in de markt zal liggen.