Ooit had het NERA gebouw een belangrijke rol in de etherbewaking van Nederland samen met Radio Kootwijk. Door veranderde technieken in de loop der tijd overbodig geworden en nu dus op zoek naar een nieuwe invulling voor dit in een natuurgebeid gelegen gemeentelijk monument.
Samen met de eigenaar, ontwikkelaar/bouwen en eventuele gebruikers het doel om het gebouw duurzaam te ontwikkelen in combinatie met een invulling van het terrein achter het gebouw met nieuwe gebouwen. Het zwaartepunt in de zoektoch licht daarbij op het moment bij de volgende invulling:
- woningen voor ouderen met zorg-ondersteuning
- begeleid wonen voor Alzheimer patiënten
- zorgcentrum in het bestaande gebouw
- hotelfunctie voor de regio en voor bezoekers/familie van de bewoners
- restaurant ten behoeve van de bewoners en bezoekers
- fietsverhuur/recreatieve functies
Project:
Herbestemming gemeentelijk monument voormalig radio-ontvangst station NERA
Locatie:
Nederhorst den Berg
.
Het gebouw is ingegraven in een terp
Het gebouw is zo ontworpen dat het door kon functioneren bij doorsteken van de dijken
Belangrijk daarbij is dat de uitstraling van het bestaande gebouw overeind blijft en versterkt wordt en de nieuwbouw zich bevindt achter het gebouw zodat deze bij benadering via de Radioweg een ondergeschikte rol speelt. De bijzondere kenmerken van het bestaande gebouw worden gebruikt om de twee werelden van bestaand en nieuw met elkaar te verbinden. De ‘keermuur’, die bij inundatie bedoeld was om boten aan te kunnen leggen bij het gebouw, wordt doorgetrokken richting de nieuwe gebouwen en lost daarmee tevens een aantal logistieke problemen op.
Uitbreiding door verlenging van de plint van het gebouw
In het gebouw wordt de op het moment wat sombere ‘kelder’ en lantaarn in ere hersteld: door het maken van een sparing in de vloer is het mogelijk om een prachtig licht atrium te creëren dat dienst kan doen als zorgcentrum met bijzonder licht van boven en een binnentuin.
Door een aantal strategische nieuwe sparingen in vloeren ontstaat er een prachtig atrium in het hoofdgebouw
Uitbreiding met nieuwbouw achter het gebouw zodat deze zo min mogelijk een rol gaat spelen in het geheel.
Geprefabriceerde woningen in hout
De impressies geven een beeld van de mogelijke invulling met grotere en kleinere appartementen die als prefab units opgebouwd zijn in cross laminated timber (CLT, massieve houtbouw). Een systeem dat onder gecontroleerde omstandigheden in de fabriek klaar gemaakt kan worden compleet met installaties. Daardoor is de bouw op locatie zo kort mogelijk en dus de overlast op natuur en omgeving ook zo min mogelijk. Los uiteraard van het feit dat deze manier van bouwen in hout uitermate goed past binnen duurzaam bouwen: een Co2-positieve manier van bouwen die tevens flexibel is en later zelfs weer te demonteren en hergebruiken op andere locaties (circulair bouwen).
En natuurlijk wordt het gehele plan zo bedacht dat ook het bestaande gebouw verduurzaamd wordt en het complex minimaal energie-neutraal wordt en wellicht energie positief.