Binnen het stedenbouwkundig plan Cronenburgh te Loenen aan de Vecht van West 8 zijn er op  een aantal zichtlocaties in de wijk bijzondere kavels en woningen gesitueerd.  Het gaat hierbij om 19 specials zoals een knikhuis, longhouse, of een huis  met formele hagentuin. Kavel 107 is daarbij benoemd als het torenspitshuis dat  een markant punt vormt op de T-splitsing van het verlengde van de bestaande  Keizer Ottolaan en de nieuw aan te leggen straten. Ook vanuit het zuiden is het  dak van de woning boven de andere huizen goed zichtbaar.
Niet alleen aan de buitenzijde is de hoogte van de woning  (17,3 meter) te ervaren, ook in het interieur speelt de hoogte een belangrijke  rol. Een vide van de begane grond tot de 4e verdieping wordt  begrensd en doorsneden door een route van trappen die leiden naar de torenkamer  met panoramisch uitzicht over Loenen aan de Vecht en omgeving. Vanuit deze  kamer is tevens een dakterras bereikbaar dat zich bovenop de toren bevindt. Door strategisch geplaatste gevelopeningen valt daglicht diep de woning binnen.
Het volume van de toren vormt een geheel met dat van de  woning in een samenspel tussen een ruwe baksteengevel en een bekleding met  natuurleien. Deze bekleding van de verschillend georientereerde vlakken geven  elk vlak een andere tint, al naar gelang de tijd van de dag en de stand van de  zon. Door de amorfe vorm van de toren is de woning vanuit elk perspectief  gezien anders qua beeld en kleurtint.

Project:

Torenwoning

Plan:

Cronenburgh Loenen aan de Vecht

De eigen woning

De torenwoning speelt binnen de projecten uiteraard een bijzondere rol; niet alleen door de bijzondere vorm maar zeker ook omdat dit onze eigen woning is waar ook het kantoor van het architectenbureau gevestigd is. Het ontvangen van (nieuwe) klanten is dan natuurlijk ook speciaal: niet alleen kan de woning bewondert worden maar tevens is het leuk om in de omliggende wijk Cronenburgh inspiratie op te doen voor uw eigen huis.

Het zelf ontwerpen en bouwen van onze woning is de start geworden van het architectenbureau. Samen met een drietal andere ontworpen woningen is de woning in 2007 opgeleverd. Dit is een prachtige start gebleken voor een eigen architectenbureau met als specialisatie de particulier opdrachtgever. Niets leerzamer dan zelf een proces meemaken!

Nieuwsgierig? Uiteraard laat ik met trots het huis zien en de 7 andere huizen die ik heb mogen ontwerpen in de nieuwe wijk!